Contact

A.Vogel tuinen

De A.Vogel tuinen – de kleurrijke trots van Biohorma -  bevinden zich op het Landgoed Zwaluwenburg, tussen Elburg en ’t Harde. Hier wordt het overgrote deel van de planten die nodig zijn voor de A.Vogel producten, op ecologische wijze (met EKO - keur) gekweekt. En dat betekent: zonder kunstmeststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen, zodat het eindproduct écht 100% natuurlijk is. In de bloeimaanden mei tot en met september vormen de kleurige velden een lust voor het oog en zijn ze een bezoek meer dan waard.

A.Vogel tuinen: de feiten op een rij
Op een oppervlakte van ruim 10 hectare zijn vele verschillende plantensoorten te vinden die alle ecologisch geteeld en vaak nog met de hand geoogst worden. Sommige planten zijn meerjarig, anderen worden ieder jaar opnieuw gezaaid en geplant. Ter illustratie: jaarlijks worden er in de A.Vogel tuinen zo’n 200.000 geneeskrachtige planten geplant en wordt er 300 kg zaaigoed uitgezaaid. De opbrengt van de oogst van deze planten varieert per seizoen, maar bedraagt gemiddeld zo’n 60.000 kilogram aan geneeskrachtige planten. Het met de hand oogsten ervan is zeer arbeidsintensief: de oogst van 1 kg blad kan een compleet manuur in beslag nemen.

Alleen het beste is goed genoeg
Sinds 1968 vindt een groot deel van de ingrediëntenkweek voor de natuurlijke A.Vogel producten plaats in de A.Vogel kruidentuin. Een groot deel, want er zíjn planten die het in Nederland niet of veel minder goed doen dan in het buitenland. Dat heeft vooral te maken met ons klimaat. Een voorbeeld van een plant die beter groeit in het buitenland is de duivelsklauw (Harpagophytum procumbens). Dit plantje groeit van oorsprong in de Kalahari woestijn en zal daar dus ook de beste kwaliteit halen. A.Vogel heeft daarom een speciaal teeltprogramma in deze woestijn opgezet, wat zowel het plantje als de lokale bevolking ten goede komt.
 
EKO-keurmerk
Alle planten die nodig zijn voor de A.Vogel producten kennen een ecologische kweekwijze (EKO-keur). Dat betekent dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen bij de kweek. Bovendien staan de planten altijd op de plek waar ze het beste gedijen. Dat kan in zon, schaduw of halfschaduw zijn. Maar ook het bepalen van de juiste grondsoort – vochtig of juist droog – speelt hierbij een belangrijke rol. Maar het land (Nederland of buitenland) kan dus ook verschillen. Op deze manier krijgen de planten het hoogste gehalte aan werkzame stoffen. Want alleen het beste is goed genoeg voor A.Vogel.

EKO-normen
Om een EKO-keurmerk te ontvangen, dient het hele zaai-, plant- en oogstproces te voldoen aan een aantal strikte normen:
1.    EKO-planten moeten worden gekweekt uit zaad dat niet chemisch is ontsmet.
2.    EKO-planten moeten worden gekweekt door middel van zaaien in EKO-potgrond waaraan geen kunstmest en/of schimmelbestrijders zijn toegevoegd.
3.    Zaad moet worden gezaaid en pootgoed moet worden gepoot in ‘schone’ grond. Schone grond wil zeggen: grond die minimaal 2 jaar niet is bemest met kunstmest, niet-chemisch is ontsmet en niet is behandeld met synthetische gewasbescherming.
4.    De planten dienen te groeien in een ‘natuurlijke’ omgeving. Hiertoe wordt veel (preventieve) zorg besteed aan het instandhouden van het ecologische evenwicht, bijvoorbeeld door het vermijden van monoculturen, het aanleggen van houtsingels en het gebruik van verschillende soorten ‘groenbemesters’.
5.    De opgroeiende planten moeten terughoudend worden bemest met natuurlijke mest (bijvoorbeeld overjarige potstalmest of compost). Dit heeft als nadeel dat de opbrengst soms wat lager is dan van een soortgelijke reguliere teelt. Maar een groot voordeel is dat de planten hierdoor de ‘gelegenheid’ krijgen om hun kenmerkende geneeskrachtige verbindingen op te bouwen.

Ecologisch kweken is gunstig voor het milieu. Door geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, blijft het milieu namelijk gespaard voor natuurvreemde en niet of moeilijk afbreekbare stoffen. Ecologisch kweken is bovendien een bijzonder goede manier om producten van betere kwaliteit te telen. Hierin bevestigt wetenschappelijk onderzoek: ‘de natuurlijke weg’ is de beste.

Vrij voor bezoekers
Nieuwsgierig naar de tuinen van A.Vogel? Kom gerust een keer kijken op Landgoed Zwaluwenburg. De ecologische productietuinen zijn namelijk vrij toegankelijk voor publiek. Vooral in de bloeimaanden mei tot en met september zijn de fleurige kruidenvelden een lust voor het oog. Uw bezoek wordt extra leuk door een bezoek te brengen aan de Landgoedwinkel bij Zorgboerderij Westbroek (doordeweeks na 16.00 uur en op zondag gesloten). Hier kunt u wat A.Vogel filmpjes bekijken, een verse kop koffie of thee drinken, verse jam en eieren kopen en wat A.Vogel producten aanschaffen.
 
De A.Vogel tuinen zijn zeven dagen per week geopend voor bezoek. U bent welkom tussen zonsopgang en zonsondergang en de toegang is gratis. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd. De paden zijn onverhard en alleen met mooi weer redelijk geschikt voor mensen in een rolstoel of rollator. Wilt u alle ins en outs van de geneeskrachtige planten leren kennen? Boek dan een rondleiding of een excursie met één van onze deskundige medewerkers. Reserveren kan via de A.Vogel Gezondheidslijn 0900 – 246 46 46.

Klik hier voor meer informatie over de A.Vogel tuinen.